Conische extrusie

Sneltoets

Conische extrusie

Model

Ctrl + Alt + U (Windows)

Cmd + Option + U (Mac)

Een conische extrusie kan gecreëerd worden aan de hand van één of meer 2D-objecten, 3D-polygonen, NURBS-curven, -cirkels en -bogen.

Om eenvoudig een golvende extrusie te creëren, geef je een hoek van 0° in. Het commando kan ook dienen om van 2D-objecten conische 3D-objecten te maken met een vooraf bepaalde hoek. Je kan zowel een enkel object als meerdere objecten tegelijkertijd extruderen. De hoogte en de hoek van de coniciteit kan je na de extrusie nog via het Infopalet aanpassen.

Als je de hoogte van het object in de tekening zelf wilt aanpassen, kan je hiervoor het gereedschap Vervorm object gebruiken. Zie Geëxtrudeerde objecten en primitieve volumes vervormen voor meer informatie.

Om een conische extrusie te creëren:

Selecteer het object waarvan je een conische extrusie wilt maken.

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Conische extrusie’ wordt geopend.

Geef waarden op voor de Hoogte en de Hoek. Merk op: een positieve waarde zorgt voor een geleidelijke versmalling van de extrusie; een negatieve waarde zorgt voor een geleidelijke verwijding.

Geef voor de waarde van de Hoek nul in om een extrusie zonder versmalling of verwijding te creëren.

Als de conische extrusie mislukt, valt het object terug op de laatste “geschikte” waarde.

Single extrude

Meervoudige extrusie

Extrusie langs pad

Een vlak extruderen

Kettingextrusie